Cârnați de casă (adică de porc ,făcuți în casă)

           În primul rând, îmi cer scuze față de cei care îmi citesc blogul, că, nu am mai postat nimic de ceva timp. În această perioadă a anului, toată lumea (mă rog, majoritatea), taie porcul, sau face cârnați, ceea ce am făcut și eu, adică am tăiat și porcul ți am făcut și cârnați. Cârnații noștrii sunt cei mai buni (ha, ha, ha, așa gândește fiecare), dar eu chiar am o rețetă bună pe care vreau să ți-o dau. Rețeta, e încercată de ani și ani de zile. La 15 kg. de carne, 750 gr. de usturoi, 7 linguri cu vârf de sare mare, 4 linguri de piper, 250 gr. boia de ardei dulce, 20 metri de mațe. Proporția carne/grăsime trebuie să fie 75% carne și 25% grăsime. Garantat o să ai cârnați foarte buni. Anul acesta am încercat și cârnați de vită cu porc, în care am pus 5 kg. carne de vită, 5 kg. de carne de porc și 5 kg. grăsime. Contează foarte mult calitatea cărnii, eu, am folosit doar pulpă de porc, și la cei cu vită, ceafă de vită  (poți să folosești pulpă de vită). Până nu de mult am cumpărat carne măcinată pentru cârnați, din cauza faptului că nu vroiam să macin carnea, dar asta nu e o scuză, pentru că, orice magazin îți macină carnea pe loc, în fața ta. Așa poți să controlezi proporția carne/grăsime, și nu ai în cârnați resturile pe care ți le pun cei din măcelării, magazine, etc. Dacă pui carne de calitate, îți ies cârnați de calitate (ca la orice lucru pe care îl faci), și dacă tot vrei să faci cârnați acasă, pentru a fi pe gustul tău, și pentru că îi faci pentru tine, de ce să nu îi faci ca lumea. Pe lângă ingredientele propriu zise, trebuie să mai ai și un vailing (castron de plastic foarte mare în care să îți încapă carnea și să poți și amesteca), sau o cratiță mare și un șpriț (cârnățar sau cum ii se mai spune), și un ac cu care trebuie să înțepi mațele din când în când. Sper să te ajute sfaturile mele, utile, consider eu în această perioadă. Usturoiul trebuie să îl macini de două ori, pentru a se amesteca bine, să nu rămână bucățele în cârnați. Într-un castronel pui, sarea, piperul și boiaua, adaugi cam două căni de apă călduță și amesteci bine, până nu mai sunt cocoloașe. Dacă mai trebuie mai adaugi apă, pentru a fi o pastă mai subțire. Cu ocazia asta se topește și sarea. Înainte să te apuci de frământat, pui mațele într-un castronel cu o cană de apă călduță. Peste carnea măcinată și usturoi, torni pasta de sare cu piper și boia, și începi să frămânți. Cel mai bine e să pui vailingul, cratița, oala în care frămânți, pe un scaun (exact ca la aluatul de pâine), pentru că o să îl poți frământa mult mai bine. După ce ai făcut cârnații, îi lași să stea peste noapte într-un vailing, castron, pentru că ei mai lasă apă. Dacă îi pui imediat pe bețe la zvântat o să te trezești că îți cade carnea din mațe. Sper că ți-a plăcut această rețetă și mai cu seamă, că ți-a fost de ajutor. În poză cârnații sunt deja în afumătoarea noastră.

           Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *