Ingrediente:
-2 kg. de castraveți medii spre mici
-2 bețe de mărar uscat
-4 linguri sare
Mod de preparare
Vara, ador să mănânc castraveți murați la soare. Au alt gust decât cei puși pentru iarnă. În primul rând pregătești un borcan de 3 litri, îl speli foarte bine, speli și castraveți, le tai capetele și cu un cuțit ascuțit îi crestezi pe mijloc. În acest fel se murează mult mai repede (nu faci același lucru și cu cei pentru iarnă, pentru că aceea trebuie să se mureze încet). Pui la fiert sarea împreună cu 2 litri de apă, se topește sarea mai repede în apă fierbinte. Pui pe fundul borcanului un băț de mărar, așezi castraveții, deasupra pui celălalt băț de mărar. Sub borcan pui lama unui cuțit (nu știu dacă e mit, dar funcționează) pentru a nu se sparge borcanul când torni apa fierbinte în el. Pe borcan pui o folie alimentară sau o farfurioară (binențeles când s-a răcit borcanul, ca să îl poți manevra), și îl pui undeva la soare. Castraveții se vor mura într-o săptămână- zece zile, depinde cât de cald e afară (dacă e timpul ca acum poate dura ceva mai mult). În acela-și fel pun și varza pentru sarmale, doar că trebuie să opărești varza, într-un castron mare, cu apa sărată, și să o desfaci frunză cu frunză. Pui frunzele de varză în borcan, cu grijă pentru că se rup repede, și torni apa cu care ai opărit varza, în borcarn. Mie îmi plac foarte mult sarmalele, dar nu cele cu varză dulce. Este foarte ușor să pui la murat, varză sau castraveți, unde mai pui că murăturile (cele cu sare) sunt și foarte sănătoase și benefice pentru organism (m-am erijat și în nutriționist acum, ha,ha). Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.