Ingrediente:
-un butoi de 20 de litri (de plastic)
-9 kg. castraveți potriviți, nici prea mici, nici prea mari
-16 linguri cu vârf de sare mare
-3 căpățâni de usturoi
-1 lingură de piper boabe
-1/2 de legătură de mărar uscat
-2 fire de cimbru uscat
5 bucăți de hrean mai gros și mai lung
Mod de preparare
Eu pun murăturile doar la butoi, și doar cu saramură. Cred că ai citit sau ai auzit, că saramura este foarte benefică pentru organism, și nici nu ai probleme cu stomacul de la ea. În primul rând, pregătești butoiul, adică îl speli bine și torni apă fierbinte pentru al opări. Speli castraveții foarte bine, unul câte unul, dacă rămâne mizerie sau e vreunul stricat se moaie toți și rămâi fără murături (am pățit acest lucru cu ani în urmă, când am lăsat pe altcineva să spele castraveții, de atunci nu mai las pe nimeni, știu sunt obsedată). Pe fundul butoiului, pui 1/2 din mărar, o căpățână de usturoi (desfaci dar nu cureți cățeii), un fir de cimbru, 2 bucăți de hrean (îl speli bine și îl tai în fâșii subțiri), pui castraveți până la jumătatea butoiului (încă un lucru bun atunci când pui castraveții în butoi, e acela, că nu trebuie să îi aranjezi ca și în borcan), acum pui o căpățână de usturoi (desfăcută binențeles) și un hrean. Pui și restul de castraveți și deasupra pui restul de hrean, de usturoi, cimbru, mărar, piperul. Într-o oală mare (eu am una de 6 litri), pui apa măsurată, și o lingură de sare la litru de apă, pentru siguranță, mai pui 1-2 linguri de sare în plus, pui apa la fiert (se topește sarea repede, dar, turnând apa fierbinte se începe mai repede procesul de fermentare). Torni peste castraveți, și continui până se umple butoiul, trebuie să treacă apa peste castraveți. Înainte de a pune apa în butoi, îl duci acolo unde îl ții la murat, cu apă o să fie mai greu de transportat. Pui capacul și gata, cam în 3-4 săptămâni o să ai castraveți murați. Eu am pus două butoaie de castraveți, aproape 40 de kg., familie mare ce să zic. Dacă găsești sunt grătare speciale pentru pus pe butoaiele de murături, așa este sigur că toți castraveții vor sta în apă. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.