Cornuri cu sare

Cornuri cu sare

Iarna imi place sa fac paine si cornuri, imi place mirosul de paine scoasa din cuptor atunci cand e frig afara. Oricum trebuia sa fac ceva cu sacul de 50 kg de faina pe care mi l-a luat un prieten. Acum insa mi-am perfectionat metoda de preparare a painii.

Avem nevoie de 1\2 pachetel drojdie proaspata se amesteca ca intr-un castronel cu zahar si faina cat luam cu trei degete si se pune 100 ml apa calduta, se lasa la dospit cam 10 minute.

Se cerne 1 kg faina alba 550 (exact asa scrie pe ea), daca nu aveti este buna si alta. Se toarna drojdia dospita, 3 lingurite sare, 300-400 ml lapte caldut (punem 300 ml si daca trebuie mai adaugam). Se framanta aluatul, trebuie sa fie mai moale sa se lipeasca de maini. Adaugam cam 50-70 ml ulei si framantam in continuare cam 10 minute, turnam putin ulei peste el si il acoperim cu folie alimentara (bine sa nu intre aer), il lasam la crescut cam jumatate de ora (sa avem grija sa nu stea in curent). Dupa 1\2 ora il framantam din nou cam 5 min, punem folia inapoi si il mai lasam 1 ora – 2.

Pregatim tava cu hartie de copt (sa nu avem atata de spalat, mai ales tavi de aragaz).

Presaram pe masa faina si scoatem aluatul si il mai framantam o data, cam 2-3 minute.

Eu tai bucata de aluat in 2. O parte o intind si o tai in patru triunghiuri. Incep sa o rulez de la baza inspre varf. Acestea sunt cornurile, bucata ramasa o intind si o rulez, o pun in tava cu loc intre ele, pun tava deoparte la crescut acoperita cu un prosop curat de bucatarie. Dupa 20-30 minute pornesc cuptorul la 210 grade. Pregatesc intr-un castronel 2 lingurite de faina cu 3-4 linguri apa rece. Cu aceasta pasta (mai lichida) ung painea si cornurile si presar sare mare pe cornuri. Le bag la cuptor si dedesubt pun un castron sau o oala mica cu apa (in caz ca nu aveti cuptor cu aburi). Dupa 15 minute dau cuptorul la 180 grade. Dupa alte 15-20 minute scot cornurile pe un gratar, paine o mai las cam 20-25 minute. Cornurile si painea scoase din cuptor le ung cu pasta de faina cu apa, pe care nu am aruncat-o.

Pofta buna. Sper ca v-au iesit cornurile si le-ati savurat cu familia si prietenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *