Ingredient:
-organele de la un miel
-un pachet foi de plăcintă (proaspăt nu congelat)
-1 legătură de ceapă verde și o ceapă albă de mărime medie
-2 felii de pâine
-3 ouă
-4 lingurițe sare
-1 linguriță piper
-2 linguri unt topit
-2 linguri untură de porc sau 100 ml ulei
-1/2 de legătură de frunze de pătrunjel
-3-4 frunze leuștean (opțional)
Mod de preparare
Știu că nu a venit paștele, dar, eu, întotdeauna, cumpăr miel cu 2-3 săptămâni înainte, pentru a încerca diferite rețete. În primul rând, pui la fiert organele de miel (rinichi, inimă, plămâni), în afară de ficat (pe acesta îl folosești, crud), adaugi o linguriță de sare și lași să fiarbă, 5-7 minute, le scoți din apă și le lași la răcit. Toci mărunt cepele, le pui într-o tigaie cu untura (sau uleiul), la foc mediu, până se înmoaie ceapa (cam 7-10 minute). Pui pâinea la muiat (dacă ai lapte în prag de expirare, sau lapte bun, dacă nu, în apă). În urmă cu mulți ani, tocam toate organele cu cuțitul, așa făcea bunica mea, dar, acum, le dau prin mașina de carne, prin sita cu găuri mari (să de-a impresia că sunt tocate cu cuțitul). Toci prin mașină, organele fierte, ficatul crud, ceapa călită și pâinea muiată (pe care binențeles că ai stors-o înainte). Încălzești cuptorul al 180 de grade. Adaugi peste ingredientele tocate, gălbenușurile de la cele 3 ouă, sarea, piperul si frunzele tocate mărunt (dacă nu ai leuștean prospăt, poate ai congelat), le amesteci. Albușurile le bați spumă și le adaugi treptat în compoziție. Untul îl pui într-un castronel, la microunde, să se topească. Pregătești o tavă de chec, dacă ai una cu margini detașabile, cu atât mai bine, o ungi cu ulei. Desfaci pachetul de foi de plăcintă, cu grijă pentru că sunt foarte fine și se rup ușor (am folosit foi de plăcintă rustice, sunt puțin mai groase), și iei câte o foaie o întinzi pe blatul de lucru, și cu o pensulă o ungi cu untul topit. În felul acesta, suprapui 4-6 foi (dacă sunt groase, ajung 4, dacă sunt subțiri, poți să pui 6 foi),pe fiecare o ungi cu unt în afară de ultima. Peste aceasta, pui umplutura, pe care o întinzi într-un strat subțire și rulezi, cu grijă, foile. Pui rulada în tavă și ungi partea de deasupra cu unt. O pui la cuptor pentru 45 de minute. Când scoți tava din cuptor, uzi un prosop de bucătărie pe care îl pui direct peste ruladă, și un prosop uscat îl pui deasupra. În acest fel, condensul care se formează, va înmuia foile (nu vor fi ca hârtia). Lași rulada, acoperită până se răcește (nu neapărat complet răcită, poate să fie puțin călduță). O tai cu cuțitul de pâine. Cei care știu cum trebuie procedat, în bucătărie (nu doar cu această rețetă), sper să nu se enerveze că scriu cu atât de multe detalii, și trec etapele așa cum trebuie urmate, dar, când am început să scriu acest blog, am făcut-o pentru cei care nu știu nimic legat de bucătărie (ex. fetele mele, scuze fetelor). Sper că ți-a plăcut această rețetă, pe care, apropo, poți să o folosești și ca aperitiv dar , și ca fel principal, cu o garnitură lângă. Îmi cer din nou scuze pentru poze, știu că nu sunt foarte reușite, mă străduiesc.
Poftă bună. Aștept comentarii.