Jumere de porc (cramuri în Banat)

                Ingrediente:

-piept de porc (cu os sau fără, cum dorești)

              Mod de preparare

    În familia mea (scuze că tot vorbesc  de familia mea, dar, ei sunt cei pentru care gătesc zilnic, așa că părerea lor contează), jumerele sunt foarte apreciate. Vara e singurul anotimp când nu le prepar, pentru că e cald și nu sunt bune moi. De obicei cumpăr o bucată mare (însemnând 2-3 kg. poate și mai mult) de piept de porc cu os. Poți să iei și fără os, dar, eu folosesc oasele ( pe care le las cu  carne suficientă pe ele) la friptură, ciorbă, mâncare de varză, etc. Pieptul de porc are multă carne, rânduri de carne și grăsime, când îl cumperi nu trebuie să îl iei pe cel mai gras, chiar dacă urmează să faci jumere din el. Dacă ai luat cu os, cu un cuțit ascuțit îndepărtezi oasele, cu carne pe ele, îndpărtezi și șoricul (cu grijă să nu te tai, cum am pățit eu), și îl tai în cubulețe de 3-4 cm. (urăsc că trebuie să stau cu centimetrul lângă mine), sau până la prima falangă a degetului arătător (sau care deget vrei tu că, e tot aia). Pui cubulețele într-o cratiță cu fundul mai gros, la început pe foc mediu, adaugi și 1/2 ceașcă apă.  Trebuie să amesteci din când în când, să nu se lipească de cratiță. Când au început să se topească, să se formeze untura, faci focul mic, ca să nu se ardă jumerele. Când s-au rumenit pe toate părțile sunt gata, nu pot să îți spun cât durează pentru că depinde de mai mulți factori (mă simt foarte deșteaptă azi), de grosimea cratiței, de căt de mari sunt bucățile de slănină pe care le-ai tăiat. Aproximativ în 40-60 de minute ar trebui să fie gata. Cu o paletă cu găuri le scurgi bine, și le scoți într-un castron. Le lași să se răcească și le poți servi cu sare, muștar.  cu brânză și roșii, etc. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

          Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *