Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:
– pui – 1500-1600 gr
– 2-3 linguri de ulei
– 3-4 linguri de sare
– 2 linguri de piper
– 1 ceapa
– 3-4 catei de usturoi
Pireu:
– 1 cartof mediu/persoana
– 2-3 linguri de sare
– 1 cana lapte
– 1 lingura de unt
Sosul de ciuperci:
– 1 ceapa medie
– 1 bucatica de praz(optional)
– 1 caserola mica de ciuperci
– 1 si 1/2 lingurite sare
– 2-3 linguri de ulei
– 1 cutie de smantana pt gatit 32% grasime
Aceasta reteta este o mancare de duminica la noi in Banat. Este o reteta usoara.
Pt 4 persoane ai nevoie de un pui pt grill( gasesti mai greu pui mai mici,dar daca cauti bine pana la urma gasesti). Trebuie sa incalzesti cuptorul la 230-240•, intre timp speli puiul,ii tai pielea care atarna si tartita(partea de deasupra tartitei putin bombata),il cureti de pene si puf,il speli bine si pe dinafara si pe dinauntru. Iei o tava sau un castron nu prea inalt din ceramica sau orice poate fi pus la cuptor. Ungi puiul cu ulei si pui o lingurita de sare de mare pe partea cu pieptul si 1/2 lingurita de piper,freci bine,pui o lingurita de sare in pui si masezi la fel si pe spate. Daca pui sare mare pielea va deveni crocanta. Daca nu ai un suport pt pui grill,iei o sticla de sticla(de exemplu de pepsi) si o umpli pe jumatate cu apa. Iei puiul si il pui pe sticla in picioare si sticla o pui in tava pregatita in care mai pui o ceapa taiata si 3-4 catei de usturoi. O bagi la cuptor 50 de minute. Cand il scoti din cuptor il scoti cu grija de pe sticla,nu uita ca ai si apa in ea,il pui in tava si il acoperi cu folie de aluminiu cel putin 10 minute.
Cat se face puiul cureti cartofii pentru pireu, ii pui la fiert cu 2-3 lingurite de sare mare. E gata cam in 20-30 de minute.
Pentru sosul de ciuperci toci o ceapa medie,daca ai si o bucatica de praz(cat un deget), pui cam 3-4 linguri de ulei si calesti ceapa la foc mediu cu capacul pus. Intre timp cureti ciupercile(o caserola medie) le tai si le pui peste ceapa calita. Continui calirea cipercilor cu capacul pus. Ciupercile lasa destula apa,nu mai trebuie sa adaugi. Pui 1 si 1/2 lunguri de sare si 1/4 lingurita de piper. Cand apa a scazut aproape de tot iei blenderul vertical si le maruntesti(nu trebuie sa fie pasta). Pui o cutie de 200 ml smantana pentru gatit. Mai lasi sa fiarba 5-7 minute,gusti sa vezi daca mai trebuie sare si gata.
Pireul( la noi in Banat asa se cheama,nu piure) cand cartofii sunt fierti,scurgi apa de pe ei,pui o lingura de unt si ii zdrobesti cu zdrobitorul de cartofi(hahaha) incalzesti o cana de lapte si torni cate putin amestecand cu lingura de lemn sau cu mixerul,mai pui 70-100 ml smantana pt gatit si gata.
Mi-a luat mai mult sa scriu reteta decat tie sa o faci!
Pofta buna!