Ingrediente:
-4 kg. de ceapă
-6 kg. de vinete
-3 kg. de ardei capia
-3 kg. de gogoșari
-1 și 1/2 litri de ulei
-4 sticle de roșii pasate
-2 linguri de piper măcinat
-8-10 linguri de sare mare (sare gema măruntă pentru industria alimentară)
-22-24 borcane de 400 ml.
Mod de preparare
În primul rând trebuie să coci vinetele, ardeii și gogoșarii. Dacă ai grătar în curte, ce noroc, le coci afară, dacă nu, le coci în cuptorul de la aragaz. Pentru asta, pui pe tava de aragaz folie de aluminiu în două straturi, înțepi vinetele (ca să nu explodeze), și coci, și coci (nu am greșit, vroiam să îți arăt că durează mult), până termini. Între timp sterilizezi borcanele, cureți ceapa (dacă o ți în apă rece până o să o toci, poate nu va mai fi așa de iute). Pentru a măcina tot, eu folosesc mașina de tocat carne, cu sita cea mai mică. Macini ceapa și o pui într-o cratiță, oală de 20 de litri. Storci cât poți din apa pe care a lăsat-o ceapa (faci asta ca să nu dureze prea mult până se evaporă apa din ceapă, pe foc), torni 1 litru ulei, și o bagi la cuptor la 180 de grade (se face mult mai repede la cuptor și nu există riscul să se prindă de fundul oalei). Între timp ai reușit să cureți vinetele și ardeii, îi macini și pe ei (asta este eficientizarea muncii). Din când în când mai amesteci în ceapă (să nu te sperii dacă deasupra, ceapa, își schimbă culoarea, nu va afecta gustul. Cam după 45-60 de minute, poți să pui vinetele și ardeii. Trebuie să fiarbă cam 4 ore, dacă mai e nevoie, adaugi uleiul ce ți-a rămas (atunci când amesteci, dacă nu se văd urme de ulei la suprafață, înseamnă că mai este nevoie). Cam după 3ore și 1/2, adaugi pasta de roșii, sarea și piperul. După 10 minute, scoți pe o farfurioară, puțină zacuscă și o pui în frigider la răcit. Când e rece înainte de a gusta te uiți să vezi dacă pe margine este apă, dacă nu este și gustul e bun înseamnă că e gata. Dacă mai are apă, sau dacă mai pui sare, mai o lași la fiert 15-20 de minute și verifici din nou. Când ești mulțumit de rezultat, o pui în borcane, ai grijă că borcanele se încălzesc foarte tare până pui capacul. Le întorci cu capacul în jos (pentru a nu rămâne aer) până le termini pe toate, atunci, le întorci din nou, și le lași până se răcesc și poți să le etichetezi (eu scriu ce conține și anul) și le pui în cămară (în șpais). În fiecare an cei din familie, spun că, „anul acesta, zacusca a ieșit mai bună decât cea anul trecut „, ce să fac, îi cred, mai ales pe gineri (ha, ha, ha). Mâine o să postez rețeta mea de castraveți murați, dacă te interesează binențeles. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reuși.
POftă bună. Aștept comentarii.