Ingrediente:
-800 gr. de carne de porc măcinată
-4 cepe mari tocate mărunt
-1/2 de praz
-4 ouă
-6 lingurițe sare
-3 lingurițe piper
-100 ml. ulei
-1/4 legătură de pătrunjel tocat mărunt
-un pachet aluat franțuzesc
Mod de preparare
După cum spun de fiecare dată când folosesc carne tocată, cel mai bine e să o macine cei de la magazin, poți să iei ceafă de porc fără os, care are grăsime exact cât ai nevoie. Ceapa o poți măcina cu mașina de carne, sau, o pui în robotul de bucătărie, asta dacă nu vrei să o toci cu cuțitul (încet, încet cu lacrimi în ochi, scuză-mă nu mă pot abține). Într-o tigaie pui ceapa, carnea și uleiul, le amesteci bine și le pui la foc mediu, amestecând din când în când, cam în 30-40 de minute e gata. Sarea o pui la sfârșit, și o mai lași cinci minute pe foc. Dacă pui sarea de la început v-a scoate toată apa din carne și aceasta o să fie uscată și fadă. Adaugi și piperul și îl lași să se răcească.Pornești cuptorul la 180 de grade, într-o tavă de 50/25 de cm. (aproximativ), pui 1/2 din aluat, pe care l-ai întins puțin cu sucitorul, să acopere cam 1/2 din înălțimea marginii tăvii. Îl înțepi cu o furculiță, peste pui o hârtie de copt și boabe de fasole (cele pe care le ai pentru acest lucru). Îl bagi la cuptor cam 15 minute. Separi albușele de gălbenușe, un gălbenuș îl pui într-un castronel (cu el vei unge plăcinta deasupra). Restul gălbenușelor le pui peste carnea răcită împreună cu pătrunjelul tocat, amesteci bine. Albușele le bați cu un vârf de cuțit de sare, când se țin bine pe tel (sau mixer),le pui peste umplutură și amesteci ușor (nu trebuie să spargi bulele de aer din albușe). Torni umplutura în tavă peste foaia deja coaptă pe jumătate (dacă nu coci foaia singură la început, o să rămână crudă din cauza lichidului din carne), peste pui cealaltă foaie, o înțepi cu furculița, în multe locuri, și o ungi cu gălbenușul pe care l-ai amestecat cu o lingură de apă rece. Bagi din nou tava la cuptor pentru 20-25 de minute, trebuie să fie frumos rumenită deasupra. O tai după 1-2 ore, când e rece se taie mult mai bine. Dacă ți se pare că e prea multă carne, și poate nu îți place, poți să pui o parte din umplutură la congelator și să o folosești la pateuri (pătrățele din foetaj), congelată ține maxim o lună (e bine să scrii și data pe pungă), dacă o videzi înainte, are perioadă nedeterminată. Mi-am luat nu demult un aparat de vidat și m-am interesat de valabilitatea mâncării pe care o videzi (de la o sursă de încredere, Jamie Oliver, prietenul meu). Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reușii, doar să îți spele cineva vasele pe care le murdărești.
Poftă bună. Aștept comentarii.