Răcituri- piftie (cotoroage)

              Ingrediente:

-4 picioare de porc

-2 ciolane de porc

-6 limbi de porc sau 2 kg. de pipote de curcan

-3 căpățâni de usturoi

-1 ceapă mare

-2 morcovi

-1 pătrunjel rădăcină

-1 lingură boabe de piper

-8 linguri de sare

                 Mod de preparare

   Răciturile nu se pot face când e cald. Iarna e perioada lor de glorie. Speli bine picioarele, le răzuiești cu un cuțit, la fel ți ciolanele, dacă mai ai prin congelator oase de porc, de vită, cu care nu știi ce să faci, acum ai ocazia să scapi de ele. Cu cât ai mai multe oase, cu atât ai mai multă gelatină și se încheagă răcitura. Într-o oală mare (15-20 litri) pui picioarele, ciolanele, oasele, pipotele sau limbile. Le acoperi cu apă și încă o palmă peste (o palmă ridicată), le pui la fiert. Când incepe să fiarbă ai grijă să iei spuma cu o lingură cu găuri, tot timpul, până când nu mai iese spumă la suprafață, dacă nu le spumezi va ieși zeama tulbure (ca și la orice supă). Trebuie să ai grijă să fie focul mai mic, pentru a fierbe cu clocote mici. Când vezi că nu se mai ridică spumă la suprafață, adaugi ceapa curățată de coajă, morcovii și pătrunjelul curățat și spălat, o căpățână de usturoi pe care o desfaci, cățel cu cățel, dar nu cureți cățeii de coajă, doar îi speli. Adaugi sarea și piperul boabe, și lași să fiarbă, încet până scade palma aia de apă pe care ai pus-o în plus, adică vreo 3-4 ore. Cu o paletă scoți toată carnea, oasele, adică tot ce e în zeama aceea și faci proba la zeamă, adică pui puțină zeamă într-un castronel și îl pui la răcit (la congelator, că acolo se răcește cel mai repede), după 10-15 minute când e rece zeama, trebuie să fie tare ca o gelatină, dacă nu e suficient de tare mai fierbi zeama, cam 1/2 de oră, să mai scadă puțin, și faci din nou proba. Dacă ai pus suficiente oase, și nu ai pus prea multă apă, nu are cum să nu îți iasă. În cazuri extreme pui niște gelatină praf, urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. Din ce a fiert acolo, alegi și pui în castronele, numai carnea, pe care ai tăiat-o sau ai rupt-o bucățele, nu foarte mici. Dacă ai pus limbă de porc, sau vită, o cureți de pielea de deasupra și o tai cuburi, la fel procedezi și cu pipotele, adică le tai cuburi. Morcovii îi tai rondele și îi pui și pe ei în castronele. Celelalte două căpățâni de usturoi le cureți și le zdrobești, le pui într-o strecurătoare de supă și strecori zeama peste ele, guști să vezi dacă mai trebuie sare. Cu un polonic pui zeamă în fiecare castronel, îl umpli, și le pui la răcit. În 3-4 ore ar trebui să fie închegată, adică tare. Grăsimea care se face la suprafață o iei cu o linguriță (nu e bună, sau cel puțin mie nu îmi place). Sunt foarte bune răciturile, și ținând cont de faptul că poți să le faci vreo 2-3 luni pe an, eu zic că merită, chiar dacă e mult de lucru. sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

             Poftă bună. Aștept comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *