Ingrediente:
-3 vinete medii
-o ceapă mai mare tocată mărunt
-300 ml. ulei
-un ou
-1/2 linguriță muștar
-o linguriță zeamă de lămâie
-2 lingurițe sare
-1/2 linguriță piper
Mod de preparare
În primul rând trebuie să coci vinetele. Cel mai bine ar fi să le coci pe o tablă , pe aragaz, dacă nu ai, poți să le coci și pe o tavă mai veche , pe aragaz sau în cuptor. Știi că vinetele sunt coapte atunci când, dacă le atingi, vei simți că sunt moi. Eu de obicei le coc seara, sau după amiaza,le curăț (când sunt reci) și le las până a doua zi dimineața într-o strecurătoare (de plastic), pentru a se scurge toată zeama care le face amare. E bine ca tot ce folosești la pregătirea vinetelor, să fie din plastic, sticlă sau lemn, pentru că dacă, atingi cu metal, până nu începi să pui uleiul, încep să oxideze ( adică se înnegresc). Ceapa o cureți și o toci mărunt, o pui într-un castron și pui o linguriță de sare, și o amesteci puțin cu mâna (de fiecare dată când folosești ceapă crudă într-un preparat e bine să o freci cu sare, și să o lați 5 minute, pentru că atunci se moaie și nu ,,îți mai clănțăne în dinți,,). Toci vinetele, cu un cuțit special (din plastic sau lemn), le pui peste ceapă, și faci maioneza. Eu o fac cu blenderul vertical, pui în bolul blenderului 200 ml. uleiul, oul (și albușul și gălbenușul), muștarul și zeama de lămâie (sau helas). Acum poți folosi mixerul la vinete pentru că începi să pui ulei și nu mai este riscul să oxideze. Deci, începi să mixezi vinetele cu ceapa, și adaugi uleiul rămas, puțin câte puțin, până îl termini. Acum vinetele sau deschis la culoare (urăsc o salată de vinete cu o culoare închisă, arată de parcă te-ai grăbit să o faci), adaugi maioneza, sarea, piperul, amesteci puțin, guști să vezi dacă mai are nevoie de condimente, și gata, ai reușit să faci o salată de vinete foarte bună (sunt convinsă de asta).
Poftă bună. Aștept comentarii.