Ardei iuți la borcan

                    Ingrediente:

-2 kg. de ardei iuți (bulgărești am folosit eu)

-2 buc. de hrean curățat și tăiat 

-3 linguri zahăr brun

-300 gr. sare grunjoasă sau sare mare (cum vrei să îi spui)

-800 ml. oțet

-2 plicuri pikant fix dulce acrișor

-200-300 ml. apă

-15 borcane de 800 ml.

                   Mod de preparare

     În primul rând pregătești borcanele, adică le sterilizezi. Dacă ai mașină de spălat vase e foarte simplu, dacă nu, trebuie să speli foarte bine borcanele și să le pui pe o tavă în cuptor (le pui de când pornești cuptorul), la temperatură mare (200-220 de grade), și le lași 10-15 minute, oprești cuptorul și le lași acolo până se răcesc. Dizolvi zahărul și sarea în 200 ml. apă, dacă pui oțetul se vor dizolva greu, pe foc mediu. Când s-a dizolvat sarea și zahărul, pui oțetul și plicurile de pikant fix, mai dai un clocot și lași la răcit. Între timp, speli ardeii, dacă folosești ardei bulgărești, trebuie să îi tai, în două sau în trei, depinde cât sunt de lungi, ca să intre în borcan (dacă încerci să îi înghesui, cum am făcut eu la început, se vor rupe urât). Îi așezi în borcane, pui câte o fâșie sau două de hrean (hreanul nu lasă să se înmoaie legumele pe care le pui la murat), și pui cu un polonic din zeama pe care ai făcut-o, în fiecare borcan. Pui capacul și îl pui în cămară. După 2-3 săptămâni sunt murați ardeii și poți să îi mănânci. Vine iarna și trebuie să ne pregătim, chiar dacă acum găsim tot felul de murături la magazin, o să vezi că cele puse de tine sunt mult mai bune. Poți să folosești și ardei mai mici, dar care sunt mai iuți. Depinde de care preferi. Eu,  anul trecut am pus prima oară ardei iuți la murat, noi preferăm murăturile puse cu saramură (ardeii iuți și gogoșarii nu se pot pune la murat decât cu oțet), și au avut un succes foarte mare. Sper că ți-a plăcut rețeta, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

            Poftă bună. Aștept comentarii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *