Ingrediente:
-prune 2,3,4,5 kg.
-și atât
-a, am uitat- răbdare să scoți sâmburii din prune
Mod de preparare:
În Banat, sau cel puțin în Caraș, la marmeladă i se spunea ,,chisăliță,,. Este mai gros decât gemul și fără zahăr. Se folosește la cornuri, tașche (pentru cei ce știu ce sunt tașchele,o să pun și rețeta lor, altă dată), cornulețe, pentru că este gros și nu curge. După ce ai scos sâmburii din prune, le pui la fiert, pur și simplu. Le fierbi cam 3-4 ore, la foc mic, amesteci din când în când ca să nu se prindă. Trebuie să scadă cam la jumătate, să se evapore toată apa. Borcanele trebuie să le sterilizezi, adică le speli în mașina de vase (dacă ai) la temperatură mare, sau, le speli, le pui într-o tavă și le bagi la cuptor pentru zece minute (dai drumul la cuptor când pui borcanele pentru a nu fi șocul mare, și să nu se spargă). Strângi bine capacul și îl întorci invers pentru 5 minute. În acest fel nu mai rămâne aer în borcan și nu se strică . Procedezi la fel cu orice fel de gem, zacuscă, etc. Nu este greu, doar că durează . Poza cu borcanele cu chisăliță o să o pun mâine când o să o termin. poți să procedezi ca mine, să fierbi în 2 zile . Sper că ți-a plăcut rețeta, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.