Ingrediente:
-5 kg. de nectarine
-600 gr. zahăr
-3 plicuri Gel fix 3:1
Mod de preparare
Speli nectarinele, le scoți sâmburii și le tai cubulețe. Amesteci zahărul cu gel fixul, și îl pui peste nectarine într-o oală de 6-7 litri. Amesteci bine și le pui la fiert la foc mediu, amesteci din când în când. Când începe să clocotească, dar să clocotească tare, le mai lași 5-7 minute să fiarbă, și e gata. Iei oala de pe foc, și pui gemul în borcane cu capac (găsești să cumperi borcane de 370-400 ml. la oricare supermarket). Borcanele trebuie să le sterilizezi înainte să le folosești (cred că ai tot auzit asta), adică, dacă ai mașină de spălat vase le bagi acolo și gata (adică le speli, nu numai le pui acolo), dacă nu, le speli bine, le oui pe o tavă și le bagi în cuptor, și dai drumul la cuptor la temperatură mare. Dacă nu le bagi de când e cuptorul rece se vor sparge din cauza șocului termic. Eu setez cuptorul la 200 grade și când a ajuns la temperatură îl sting, las borcanele acolo până se răcesc. Pui gemul în borcan, pui capacul, și lași borcanul cu capacul în jos cam 5-10 minute, pentru a nu rămâne aer în borcan, din cauza căruia se poate strica gemul. Eu nu respect instrucțiunile de pe plicul de gel fix, referitoare la cantitatea de zahăr, deoarece nimeni din familia mea nu mai mănâncă gemuri foarte dulci. Fructele în general au mult zahăr în ele, mai ales dacă le alegi pe cele mai coapte, adică, să fie mai moi. După 10 minute de când am pus oala pe foc, am băgat blenderul vertical, pentru a le pasa, dar, nu complet. E bun gemul atunci când mai găsești și bucăți de fructe în el. Îmi place să fac cu gel fix, pentru că nu trebuie să îl fierb mult, și nu își schimbă culoarea. Ții minte gemurile bunicii (nu că eu nu aș fi bunică), dar toate erau închise la culoare, din cauză că erau fierte mult (câteva ore). Acesta e gem nu chisăliță. Sper că ți-a plăcut rețeta, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.