Choix a la creme și ecler

               Ingrediente:

pentru coji:

-250 ml. apă

-100 gr. unt

-125 gr. făină

-2 lingurițe zahăr

-4 ouă

pentru cremă:

-375 ml. lapte

-50 gr. zahăr tos (5 linguri rase)

-un baton vanilie

-3 gălbenușe

-3 linguri amidon

-5 linguri de zahăr pudră

-50 gr. de unt tăiat cubulețe

                   Mod de preparare

  Începi prin a face cojile, pe care le poți face cu câteva zile, o săptămână mai repede, trebuie doar să le păstrezi în pungă de hârtie (binențeles, după ce s-au răcit complet le pui în pungă). Într-o oală de 3 litri, pui apa și untul la fiert, și un praf de sare. Când fierbe apa, și untul s-a topit, iei oala de pe foc și torni făina, toată o dată. Amesteci bine cu o lingură de lemn, până se desprinde de pe margini și o lași la răcit. Când e rece, adaugi ouăle, unul, câte unul, amestecând bine după fiecare până îl încorporezi complet. Încălzești cuptorul la 180 de grade. Pui aluatul într-un poș (la DM găsești poșuri de unică folosință, foarte utile, pun și poza pachetului), și pe o tavă tapetată cu hârtie, faci grămăjoare cu poșul. Pentru ecleruri faci bastoane tot cu poșul, cam de 7-8 cm., vezi că ele se umflă la copt. Le ții în cuptor cam 20-25 de minute. Dintr-o porție de aluat au ieșit 12 choix și 10 ecleruri (binențeles eu am făcut porție dublă, s-au mâncat într-o zi).                                                                                           Crema, e foarte simplu de făcut. Pui într-o oală de 3-4 litri (întotdeauna e bine să faci cremele sau orice gătești într-o oală mai mare pentru a avea loc de amestecat sau bătut cu telul), laptele cu batonul de vanilie (pe care l-ai despicat și ai scos semințele) și zahărul tos (cele 5 linguri). Într-un castron amesteci gălbenușurile cu zahărul pudră și amidonul alimentar. Când laptele fierbe, scoți batonul de vanilie (chiar dacă strecori laptele semințele vor trece prin strecurătoare, așa că nu te mai obosi), îl torni încet, amestecând continuu, peste ouă. Răstorni tot amestecul înapoi în oala în care a fiert laptele, pe foc mediu, amesteci cu telul, până se îngroașă. Când e gata, pui oala, într-un castron mai mare, cu gheață, sau apă rece, amesteci în continuare și adaugi pe rând cubulețele de unt. Când ai terminat de încorporat untul, e rece și crema. O pui într-un poș (poate te înnebunesc cu poșul, dar e ușor de lucrat cu el și arată și bine), și umplii cojile. Choix-urilor le faci o gaură în lateral unde vezi că e subțire, și le umplii, la ecleruri, le tai pe lateral. Dacă topești puțină ciocolată adică 150 gr. cu 50 gr. de unt poți să înmoi partea de deasupra a eclerurilor, să le pui pe un grătar până când se întărește ciocolate, vor arăta ca cele din cofetării doar că vor fi mult mai bune la gust. La ecleruri am pus un rând de cremă și un rând de frișcă pe care am făcut-o din smântână de 30% grăsime (eu nu folosesc frișcă vegetală, mi se pare că are un gust artificial). Peste choix am cernut zahăr pudră. Este puțin de lucru, dar, dacă te organizezi bine, adică să faci cojile cu o zi două înainte, nu o să îți ia așa mult timp. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reuși.

           Poftă bună. Aștept comntarii.

IMG_0435[1] IMG_0436[1] IMG_0439[1] IMG_0440[1] IMG_0441[1] IMG_0444[1]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *