Gogoși (pentru puturoși)

                     Ingrediente:

-500 gr. făină albă (cernută)

-2 gălbenușe

-1 pachețel de drojdie proaspătă

-1 vârf de cuțit de sare

-1 lingură de zahăr tos

-300-400 ml. lapte

-1 lingură de untură sau unt

-500-600 ml. ulei

-150 gr. zahăr pudră

 

            Mod de preparare

    Într-un castronel, pui drojdia, zahărul tos și cam 50 ml.apă călduță, amesteci puțin și o lași într-un loc cald până crește drojdia. Într-un castron de plastic mai mare (vailing), dacă ai un malaxor cu atât mai bine, pui făina cernută (insist să cerni făina pentru că nu există riscul să găsești ceva nedorit în gogoși, sau în orice,  folosești făină), gălbenușele le freci cu sarea și le pui și pe ele acolo, untura sau untul, le frămânți puțin și adaugi drojdia crescută. În același castronel în care a fost drojdia, asta ca să nu murdărești multe vase, pui lapte la încălzit, nu tot de o dată, și începi să torni peste făină și să frămânți, aici e de mare ajutor malaxorul. În funcție de mai multe lucruri, poate să  îți trebuieiască mai puțin sau mai mult lapte, de aceea pui câte puțin. Aluatul nu trebuie să fie foarte tare, dar nici moale (apos), gândește-te că trebuie să îl întinzi cu sucitorul. Chiar dacă se mai lipește puțin de mâini nu e problemă pentru că acum pui 50 ml. ulei, frămânți în continuare (în faza aceasta, eu pun castronul pe un scaun, pentru că pot să frământ mai bine, decât dacă e pe masă). Când se desprinde de pe mâini, și e neted la suprafață, e gata, frământat. Dacă ai malaxor cam 10 minute la viteză mică, dacă îl faci la mână cam 15 minute. În acest fel îți faci și exercițiile pentru brațe. Îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la un loc cald, la crescut. Cam după 30-40 minute îl mai frămânți cam 3-5 minute, și îl mai lași la crescut 30 de minute. Vezi să nu uiți de el, că dacă îl lași prea mult începe să se trezească drojdia și nu mai iese nimic așa cum ți-ai dorit. Ungi cu ulei 2 tăvi, în care să pui gogoșile după ce le tai. Pui puțin ulei și pe suprafața de lucru, scoți aluatul din castron, îl mai frâmânți pe masă de 3-4 ori și îl întinzi cu sucitorul. Paharele cu care urmează să decupezi din aluat (asta în caz că nu ai forme speciale, eu nu am), le treci cu gura prin uleiul de pe tăvi, ca să nu se lipească aluatul de ele. Aluatul trebuie să aibe cam un deget grosime. După ce ai tăiat gogoșile, prima dată cu paharul mai mare și în mijloc cu paharul mic, le pui pe tavă, și întinzi din nou aluatul ce ți-a rămas, și tot așa până termini aluatul. Poți să tai numai cu paharul mare, mie îmi place să am gogoși tăiate în mai multe feluri (așa lumea o să creadă că ai muncit mai mult). Le acoperi din nou cu folie alimentară și le mai lași 30 de minute la crescut. Într-o tigaie mai înaltă sau într-o cratiță, pui restul de ulei la încins la foc mediu spre mare. Pentru început pui o gogoașă în ulei să vezi dacă se prăjește bine, apoi începi să le pui pe restul. Pui zahărul pudră (cernut) într-o farfurie adâncă și după ce scoți gogoșile (pe o farfurie cu șevețele de bucătărie ca să absoarbă surplusul de ulei), pe cele care vrei să le faci cu zahăr le dai fierbinți prin zahăr. Pe celelalte le lași așa până le termini pe toate. Sper că nu te-ai plictisit, și ai reușit să citești până la sfârșit această rețetă. Nu e foarte greu de făcut, mai greu a fost pentru mine să o scriu. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reuși. Mâine o să scriu rețeta pentru zacuscă (e toamnă, trebuie să ne pregătim pentru iarnă).

                   Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *