Mucenici

  • 500 gr făină
  • 1/2 pachețel de drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 400 ml lapte
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță de sare
  • 3-4 linguri de ulei

    Drojdia se rupe în bucățele și se pune într-un castronel, se adaugă zahărul și tot atâta făină și apă calduță. Se lasă la crescut într-un loc cald, ferit de curenți. Făina se cerne și se pune sarea. Când a crescut drojdia se adaugă peste făina și în același castronel se încălzește laptele. Se toarnă pentru început cam jumătate din lapte călduț și îl amesteci cu făina, se pune puțin câte puțin restul de lapte (de pus mai poți să pui, de scos nu mai ai cum). Amestecul trebuie să fie un pic mai moale decât o plastelină modelată. Pui uleiul și îl frămânți cam 10 minute. Dupa ce ai terminat de frământat (nu masat) pui cam o lingură de ulei peste aluat și pui peste castron o folie alimentară strânsă în jurul castronului. Lași cam jumătate de oră la crescut și îl frămânți încă o dată cam 5 minute, o să vezi că s-a schimbat consistența și este un pic mai tare, mai gros, mai nelipicios. Pui din nou folia peste și îl mai lași cam 45 minute-1 oră la crescut.

  După ce a trecut timpul și vezi că și-a dublat volumul, pui pe masă sau pe blatul de lucru un pic de făină, îl răstorni acolo și frămânți din nou încă 5 minute.

  Îl porționezi și faci opturi sau diferite forme, pui hârtie de copt în tavă și mai lași la crescut 10-15 minute.IMAG0124IMAG0122IMAG0127

  Pornești cuptorul la 220 grade sau maxim la gaz. Când este încins cuptorul, ungi formele cu un amestec dintr-o linguriță de făină și 2-3 linguri de apă și ungi cu o pensulă. Pui în cuptor, dedesubt o tavă cu apă pentru a se forma aburi. Bagi la cuptor și după 5-7 minute scazi temperatura la 190 grade sau treapta a 3-a. Mai lași 10-15 minute până se rumenesc frumos. Între timp încălzești mierea până se subțiază și când ai scos din cuptor mucenicii cu un clește iei și îi înmoi în miere și într-un castron pregătești nucă măcinată (opțional nucă măcinată), înmoi în miere și în nucă, pui pe farfurie și servești.Optimized-IMAG0134

P.S.: Același aluat îl folosesc și la pâine, îl întinzi cu sucitorul și îl rulezi și pui într-o tavă unsă cu ulei. La cuptor trebuie să stea cam 30 minute.

   Poftă bună, sper că ti-au reușit și aștept comentarii și poze cu ce ai făcut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *