Ingrediente:
-10 mere, de preferat cele mai tari sau mai verzi
-0 foaie dintr-un pachet aluat foetaj sau aluat franțuzesc
-2 linguri zahăr muscovado sau zahăr brun
-1/2 linguriță ghimbir pudră
-1/2 linguriță scorțișoară
-coaja rasă de la o lămâie
-un ou bătut
– pentru servit înghțată sau frișcă
Mod de preparare
De mult timp îmi doresc să fac această tartă. În primul rând cureți merele și le tai cubulețe, eu am pus mere din grădina mea și nu știu să îți spun ce fel de mere sunt, în orice caz erau mai verzi. Încălzești cuptorul la 180 grade, pui merele într-o tigaie împreună cu zahărul, ghimbirul (dacă ai ghimbir proaspăt, razi o bucată de 3-4 cm.), scorțișoara, coaja de lămâie, le pui la foc mare. Opțional, poți să adaugi coniac, cam 50 ml. sau Grand Marnier (un triple sec) Cam în 5-7 minute merele încep să se moaie și se face un sirop gros (dacă vrei mai dulce poți să mai pui 1-2 linguri de zahăr). Întinzi cu sucitorul o foaie din aluatul de foetaj și tai două discuri de mărimea tăvii de tartă (de preferat cu fundul detașabil). Pui primul disc în tavă (ar trebui să fie puțin mai mare decât tava pentru a-l ridica puțin pe pereții tăvii), pui merele sotate, pui al doilea disc pe care îl lipești pe tavă. Cu cuțitul faci o gaură în aluat (sau mai multe), îl ungi cu oul bătut și îl bagi la cuptor cam 30-35 de minute. Când îl scoți din cuptor îl lași să se răcească cam 10 minute, dacă ai tavă cu fundul detașabil o pui pe o cană și se detașează marginea, dacă nu o servești direct din tavă. Nu am prea făcut tarte până nu mi-am cumpărat această tavă. Ca și timp de pregătire nu îți ia mai mult de 20 de minute, și este foarte bună atunci când se anunță cineva în vizită și nu știi cu ce să-i servești. E bine să ai în congelator tot timpul aluat franțuzesc, poți să faci saleuri, diferite pateuri sau tarte. Poți să folosești, în loc de mere, și pere sau prune, sau ce ai prin casă. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.