Coaste de porc marinate

      Ingrediente:

pentru marinată:

-1,5-2 kg coaste de porc

-1 lingură melasă (miere, dacă nu ai melasă)

-1 lingură miere de albine

-2 linguri zahăr brun

-4 linguri sare mare

-1 lingură piper

-2 linguri oțet

-3-4 roșii uscate (tocate)

100 ml ulei

pentru sos :

-1 morcov mare tăiat rondele

-o rădăcină de pătrunjel, tăiat rondele

-o țelină mică, tăiată cubulețe

-3 tije de apio tăiate rondele

-1/2 felicul, tăiat cubulețe

-3 cepe mari, tocate grosier

-1/2 dintr-un praz, tăiat grosier

-1 căpățână de usturoi, doar curățat

                      Mod de preparare

     Hai să începem anul cu o rețetă specială.Poți să o pregătești cu o zi înainte, sau cum am făcut eu, am pus-o la marinat și am uitat de ea. Mi-am amintit după trei zile, ce pot să îți spun, a ieșit extraordinar (așa se întâmplă cu marinatele, cu cât stau mai mult cu atât sunt mai bune).  Coastele trebuie să stea la marinat cel puțin câteva ore, indicat este să stea peste noapte. Eu am luat, de la Selgros, piept de porc cu os, pentru a face jumere. Coastele le-am tranșat de pe pieptul respectiv, și am făcut mai multe lucruri din aceeași bucată (pentru a face economie, încerci să faci mai multe feluri, dintr-o bucată de carne, când ai familie numeroasă, trebuie să te gândești la toate), dar poți să ceri să îți dea scăricică (adică coaste). Să revenim la ale noastre, pregătești o pungă mai mare (dacă ai din acelea cu închidere e foarte bine), pui în ea coastele, pe care le-ai tăiat, os cu os,(pe care din greșeală le-ai tăiat) sau poți să pui coastele întrgi. Într-un castron amesteci toate ingredientele pentru marinată și le torni în pungă, peste coaste (pui punga într-un castron, ca să nu murdărești tot). O pui la frigider peste noapte, sau măcar câteva ore. Încălzești cuptorul la 200 grade. Într-o tavă, încăpătoare, pui toate legumele tăiate, răstorni coastele din pungă împreună cu marinata. Acoperi tava cu folie de aluminiu și o pui la cuptor. Scazi temperatura cuptorului la 160 grade, și o lași 2-3 ore. După 2 ore, iei folia, verifici dacă se i-a carnea de pe os cu ușurință, setezi cuptorul la 220 grade și mai lași friptura, aproximativ o oră. Mai o verifici din când în când (adică cam la 10 minute, mai întorci coastele. La sfârșit, coastele, ar trbui să fie rumenite frumos și zeama scăzută. Când sunt gata, le scoți din cuptor și le lași să se odihnească acoperite cu folie cam 1/2 de oră. Înainte de servire iei  zeama și legumele din tavă, și le blenduiești pentru sos. Poți să servești coastele, cu cartofi noi prăjiți, sau cartofi pireu. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reuși. Și eu sper să revin cât mai des cu rețete.

IMG_1208 IMG_1218 IMG_1225 IMG_1216

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *