Fasole uscată, mâncare în stil vechi

 Ingrediente:

– 400gr. fasole uscată (eu am folosit fasole cu boabe mici)

-1 ceapă mare (cu cât pui mai multă ceapă cu atât e mai dulce mâncarea)

-1/4 dintr-un praz

-1 morcov

-1 pătrunjel rădăcină

-1/4 dintr-un fenicul(fenel)

-1/4 dintr-o rădăcină de țelină

-1-2 tije de țelină apio

-2 căței usturoi

-2 linguri de făină

-1 lingură boia dulce

-4-5 lingurițe sare

-1 linguriță piper

-100 gr. cârnați de casă

-200 gr. ciolan afumat dezosat (eu am cumpărat de la Penny)

-cam un sfert legătură mărar și tot atâta pătrunjel verde

    Timp de preparare: de la 50 minute le 3 ore

 4 persoane

                                                                     Mod de preparare

Speli fasolea, o pui la muiat intr-un castron mare (apa trebuie să fie de două ori cât fasolea) de seara. Dacă ai o oală sub presiune, cum am eu, și nu ai fasole seara cu toate că ai spus tuturor din familie că a doua zi vor mânca fasole, cum am făcut eu, atunci pui fasolea direct la fiert. Dai câteva clocote și schimbi apa, o lași din nou să fiarbă, 2-3 clocote și schimbi apa. Dacă nu ai oală sub presiune sau cuctă, o pui la fiert cu apa să fie incă o dată cât fasolea și cu capacul pe ea. După ce aproape  sa muiat, aproximativ 1-2 ore, adaugi toate zarzavaturile tocate și mai lași să fiarbă până sunt moi legumele, pui ciolanul tăiat cubulețe și faci rântașul. Pui 2-3 linguri ulei ( am uitat să îl trec la ingrediente, dar nu-i nimic că ai tot timpul în casă ulei), într-o tigaie mai mică, pui făina, boiaua,amesteci, lași să fiarbă 5-10 secunde și o torni peste fasole amestecând tot timpul să nu se facă cocoloașe. Lași fasolea să fiarbă 10 minute amestecând din când în când. Adaugi cârnați tăiați felii, pui sarea și piperul. guști să vezi dacă mai are nevoie de ceva, dacă nu pui patunjel și mărar tocat și o iei de pe foc. Dacă ai oală sub presiune , când pui fasolea la fiert pui și zarzavaturile, închizi capacul și o lași să fiarbă între 25-40 minute , asta ști tu în funcție de oala ta. O servești  cu murături, după preferință. Bunica mea făcea fasolea asta, dar fără carne , pe vremea aceea mâncam fasolea în zi de post. Poți să pui și roșii și ardei și ce mai vrei tu . Având atâtea zarzavaturi nu trebuie să pui carne neapărat. 

                                        Poftă bună, sper că nu ți-a fost prea greu să o prepari și ți-a făcut plăcere. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *