Musaca de vinete și musaca de cartofi

                             Ingrediente:

-2 vinete medii, curățate și tăiate felii subțiri

-3 cartofi mai mari fierți în coajă

-1 kg. carne măcinată ( amestec porc și vită)

-3 cepe mari tocate

-2 roșii

-o cutie mică pastă de tomate

-o linguriță capere

-2-3 roșii uscate (în ulei)

-o linguriță zahăr

-50gr. cașcaval

-50 gr. brânză brie sau camembert

-2 ouă 

-1/2 linguriță nucșoară rasă

-2 lingurițe piper

-6 lingurițe sare

-5-6 linguri ulei

-50 gr. unt

-1/2 cutie smântână pentru gătit

                                     Mod de preparare

    Prima dată pui cartofii la fiert în apă cu sare. Cureți vinetele și le tai felii de maxim 1 cm., presari sare pe ele și le pui între șervețele de bucătărie (așa scoți amăreala din ele). Ceapa o pui la călit cu o lingură de ulei, după 5 minute adaugi carnea măcinată și o lași la călit pe foc mediu, 20-30 de minute, timp în care amesteci în ea din când în când. Vinetele le prăjești într-o tigaie pentru  grătar cu puțin ulei (le lași aproximativ 1 minut pe o parte și 1 minut pe cealaltă parte). Le scoți pe șervețele absorbante pentru a elimina surplusul de ulei. Scoți într-un castron jumătate din carne, la care adaugi cașcavalul, 1 și 1/2 lingurițe sare, 1 linguriță piper, amesteci bine să se topească cașcavalul și o lași deoparte. La cealaltă jumătate de carne adaugi amestecul făcut din cutia de pastă de tomate, 1 linguriță piper, 1 și 1/2 lingurițe sare, caperele, roșiile uscate, zahărul, pe care le blenduiești cu o 1/2 căniță apă. Mai lași să fiarbă cam 10 minute. Tai roșiile proaspete, feli subțiri și te apuci de asamblat.  Pui cuptorul să se încălzească la 200 grade. Eu de obicei folosesc o singură tavă, la mijlocul căreia pun o folie îndoită în două și întinsă puțin pe fundul tăvii. La musacaua de cartofi ungi tava cu 50 gr. unt, pui feli subțiri  din cartofii fierți, asezonezi cu sare și pui 1/2 din carnea cu cașcaval, încă un rând de cartofi, sare, carne și ultimul strat de cartofi, peste care pui nucșoara rasă și ouăle bătute cu smântână. La musacaua de vinete, începi binențeles cu un strat de vinete, unul de roșii felii și unul de carne, continui cu vinete, roșii și carne, vinete și ultimul de roșii. Îl pui la cuptor 20 de minute, până începe să se gratineze (să se rumenească la suprafață). Nu trebuie să îl servești cu nimic alături (doar cu mulți prieteni). De obicei fac amândouă feluri de musaca pentru că unii preferă musacaua de vinete, alții pe cea de cartofi, sunt și cei care le vor pe amândouă. Folosesc o singură tavă, în primul rând pentru că nu suport să spăl atâtea vase (sunt cam multe de spălat ), și în al doilea rând pentru că vreau să economisesc timp și să fie amândouă gata în același timp nu pot să bag două tăvi în cuptor. Ca și timp, în două ore termini și poți să îl servești, ca și porții, îți ajunge să servești cam 8 persoane, sau poți să îți iei a doua zi la servici (să îți înnebunești colegii). Sper să nu te descurajezi de faptul că ți se pare că este mult de lucru (sau multe vase de spălat), pentru că rezultatul final chiar merită efortul depus. Sunt sigură că o să îți reușească.

             Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *