Sarmale de varză murată

                              Ingrediente:

-700 gr. carne de porc măcinată

-4 cepe mari tocate mărunt

-200 gr. orez

– 100 ml. ulei

-2 verze murate

-2 lingurițe de sare

-1 linguriță de piper

-1 lingură boia dulce

-1 linguriță cimbru uscat

-200 gr. costiță afumată

-100 gr. cârnați afumați

-2 fire de mărar tocat

                   Mod de preparare

    Acum câteva zile am decis să spăl butoaiele de murături (cam târziu, știu,dar speram să vină cineva să o facă în locul meu) și am mai găsit două verze, care erau perfecte. Atunci am decis să fac sarmale, binențeles toată lumea s-a bucurat. În primul rând trebuie să guști varza, dacă e prea sărată o pui desfăcută frunză cu frunză într-un castron cu apă la desărat și pui mai puțină sare în umplutură (de aceea e așa puțină sare în rețetă). Într-o tigaie pui ceapa tocată, sarea și uleiul la foc mic spre mediu, cam 10 minute, până se înmoaie ceapa, amesteci din când în când să nu se ardă. O pui peste carne, adaugi orezul, mărarul, piperul și boiaua, și le amesteci bine (cu mâinile). Frunzelor de varză le tai cotorul și le tai în două sau în patru, depinde cât sunt de mari. Acum când ai tot pregătit te poți apuca de împăturat sarmale. Le împături la fel ca pe sărmăluțele în foi de viță. În acest stadiu, dacă crezi ca sunt prea multe sarmale, surplusul poți să îl pui în pungi la congelator (eu scriu pe pungă câte bucăți sunt.  Acum trebuie să aprinzi si cuptorul la 180 grade.  Într-o cratiță de 8-10 litri (trebuie să fie mare pentru a avea loc să fiarbă sarmalele), pui pe fundul ei frunzele de varză rupte sau mijlocul unde frunzele sunt mici, pui jumătate din costița tăiată felii, și din cârnați tot jumătate și cimbrul. Așezi sarmalele începând dinspre margine înspre centru. Deasupra pui restul de cârnați și de costiță, și varza ce ți-a rămas . Pui peste sarmale o farfurie, care ești sigur că nu se sparge când fierbe (farfuria nu le lasă să se ridice din zeamă), și pui apă să fie cu două degete peste sarmale. Eu pun oala cu capac în cuptor peste o tavă mai veche, pentru că o să mai curgă din oală și sunt convinsă că nu vrei să speli cuptorul. Lași sarmalele la cuptor cam 3 ore, dar între timp te mai uiți să nu fie apa scăzută, dacă este mai torni apă, dar fierbinte pentru a nu întrerupe fierberea. Poți să le servești cu smântână sau/și cu mămăligă. Sper că ți-a plăcut că de reușit sunt convinsă că o să îți reușească.

     Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *