Sărmăluțe în frunze de vie

                                 Ingrediente:

-500 gr. carne de porc măcinată

-20-30 frunze de vie

-3 cepe tocate mătunt

-o legătură de mărar

-o ceașcă cu orez spălat

-6 linguri de ulei

-3 linguri de făină

-6 lingurițe de sare (lingurițe mici de cafea)

-1/2 linguriță de piper

-poftă de lucru

                             Mod de preparare

     O dată pe an , cel mult de două ori, fac sărmăluțe în foi de viță. Pui într-o oală mai mare , cam  4-5 litri apă la fiert. Într-un castron mare pui frunzele spălate (găsești în piață în legături de câte 10 buc.) și torni apa clocotită peste ele. Le lași cam 5-7 minute și le scoți pe o farfurie. Ceapa tocată o pui într-o tigaie cu 1-2 linguri de ulei și o lași cam 10 minute, amestecând tot timpul în ea să nu se ardă. O torni peste carnea tocată, pui orezul și o condimentezi. Până se răcește ceapa , pui într-o cratiță de 5-6 litri , 3 linguri de ulei, când e fierbinte (adică după 3-4 minute) adaugi făina, amesteci puțin să o încorporezi bine, pui mărarul și torni apă, pentru început cam 1 litru, amesteci bine și repede să nu se facă cocoloașe (dacă sunt cocoloașe să nu îți faci griji că pe parcurs o să se desfacă dacă amesteci bine), adaugi 1-2 lingurițe sare, și când începe să fiarbă (pe foc mic) mai pui cam 1 litru de apă sau căt ți se pare că mai trebuie. Sosul trebuie să fie mai subțire pentru că o să se îngroașe când fierbe cu sărmăluțele. Amesteci bine carnea cu restul ingredientelor, și iei câte o frunză în care pui cam o lingură de carne și le înfășori ca pe un bebe. După ce le-ai făcut pe toate, le pui în oala cu sosul care fierbe, pui un capac și le bagi la cuptor la 180 grade, unde le ți o oră. După o oră încerci cu furculița să vezi dacă intră ușor, atunci sunt gata. Eu le pun la cuptor pentru că nu  trebuie să amestec în ele ca să nu se prindă sosul de oală. Scuze pentru explicația cu împăturatul dar alta nu am găsit. Cel mai simplu este să pui frunza în palma stângă (dacă ești dreptaci), cu dreapta pui carnea și îndoi frunza prima dată dinspre lateralul palmei spre jumătate, și apoi dinspre podul palmei , rulezi înspre degete, capătul care rămâne îl bagi cu degetul înnăuntru. Sper că ai înțeles explicația ,,futuristă,, dar să desenez nu știu (ca să vezi) și încă nu mi-am luat o cameră, să pot să filmez (sper că în curând) toți pașii. Sper să îți placă, că de reușit sunt sigură că îți va reuși.

           Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *