Ingrediente:
-1/2 kg. bame
-3 linguri oțet
-o cutie de roșii întregi în bulion
-3 linguri ulei
-2 cepe medii
-4 lingurițe sare
-1 linguriță piper
Mod de preparare
În primăvară am găsit în magazin plicuri cu semințe de bame. Am hotărât să pun și eu în grădină (vreau să spun în grădinița de legume) bame, să văd ce sunt, cum sunt, gândind-umă că pe parcurs, dacă chiar se fac, o să găsesc o rețetă de mâncare de bame. Spre surprinderea mea, chiar s-au făcut, și am constatat că sunt și foarte productive (în comparație cu alte legume). Cam de la zece plante ,câte am avut, am recoltat, aproape 2 kg. de legume. Să trec la rețetă, deci, pui într-o oală de 5-6 litri, cam 4 litri de apă cu 2 lingurițe de sare, la fiert. Tai capetele bamelor, și când apa clocotește adaugi oțetul și pui bamele la fiert pentru 3-4 minute (dacă nu pui oțet devin băloase). Le scurgi de apă și le lași să se răcească. Între timp, toci cepele mărunt, roșiile din conservă le tai cubulețe, și le pui într-o tigaie la călit împreună cu uleiul. Bamele le tai rondele cam de 2 cm., le pui peste roșii, adaugi restul de sare și piperul, pui 1/2 ceașcă apă, pui capacul și le lași să fiarbă la foc mic spre mediu cam 20-30 minute. Amesteci între timp și vezi dacă mai trebuie apă, adaugi câte puțină. Trebuie să ai grijă ca bamele să fie de un verde deschis, atunci sunt tinere, dacă sunt bătrâne sunt tari și nu iese bună mâncarea. Nu este o mâncare extraordinară, dar, dacă ai ocazia merită să gătești bame. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt sigură că îți va reuși.
Poftă bună. Aștept comentarii.