Ciorbă din gâturi

               Ingrediente:

-o caserolă de gâturi de pui sau 2 gâturi de curcan

-2 morcovi medii tocați cubulețe

-1 rădăcină de pătrunjel tocată cubulețe

-1/2 de țelină tocată cubulețe

-1 ceapă tocată mărunt

-1 tijă de apio tăiată cubulețe

-10 verze de bruxeles

-1/4 dintr-un praz tocat mărunt

-o roșie decojită și tăiată cubulețe

-2 linguri de ulei

-un pumn de orez

-3 lingurițe de sare

-1 linguriță piper

-o lămâie

-frunze de leuștean, de pătrunjel tocate mărunt (opțional)

               Mod de preparare

    Pregătește o oală de 6-7 litri, în care pui uleiul, când s-a încins adaugi morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina. ceapa, prazul și le lași la călit (sotat) cam 5 minute, cu capacul pus. Tai gâturile, dacă sunt de pui în două, dacă sunt de curcan în 6-7 bucăți (cu satârul, iată încă un instrument care nu trebuie să îți lipsească din bucătărie), le pui în oală peste legume, spălate înainte binențeles, și torni cam 5 litri de apă (până e gata ciorba, apa va mai scădea). Adaugi varza de bruxeles, pe care ai curățat-o de frunzele de deasupra și ai tăiat-o în două, adaugi și apio, roșia și orezul (spălat în prealabil). Pui sarea și piperul, și lași să fiarbă la foc mic, cu capacul pus într-o parte, cam o oră, o oră și jumătate, până e moale carnea de pe gâturi. Guști să vezi dacă mai are nevoie de sare, și dacă totul este bun iei oala de pe foc. Pe o răzătoare mică, razi coaja de la lămâie (pe care binențeles că ai spălat-o), și storci zeama în ciorbă, cu grijă să nu îți scape sâmburi de lămâie. Adaugi și frunzele tocate, binențeles dacă ai optat pentru ele, și gata ciorba. O poți servi cu smântână sau, nu. Nu multă lume a auzit de ciorbă din gâturi dar, e foarte bună, mai ales dacă îți place să mănânci carnea de pe oase. Gâturile de curcan au mult mai multă carne decât cele de pui, dar sunt bune și unele și altele. În orice ciorbă poți să adaugi ce legume vrei, conopidă, gulie etc. În ziua când am făcut ciorba am găsit la Bila, varza de bruxeles și am zis de ce nu, hai să pun în ciorbă. A ieșit o ciorbă foarte gustoasă, din care am avut două zile. Așa m-am obișnuit, pentru a avea felul întâi  în fiecare zi, fac ciorba sau supa să îmi ajungă două zile, și atunci nu mai trebuie să fac decât felul doi. În acest fel economisesc mult timp. Sper să îți placă această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

                Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *